Производство на вино за начинаещи – 1 част

Производство на домашно вино

Знаете ли, че правенето на вино в домашни условия е не само забавно и полезно хоби, но може да доведе и до изкушаващ сетивата резултат? Много ентусиасти се обръщат към домашното приготвяне на напитката като начин да изразят своята креативност и да се насладят на вкусовете на храната поднесена с правилното вино.

В тази статия ще разгледаме ползите от правенето на тази напитка в домашни условия и ще ви предоставим ръководство за начинаещи, за да започнете своето пътешествие в областта на винопроизводството.

Предимства

 • Производството на собствена напитка може да бъде по-бюджетно в сравнение с купуването на бутилки от магазина.
 • При приготвянето у дома имате пълен контрол върху вкуса, сладостта и други характеристики на този предпочитан алкохол.
 • Има нещо невероятно удовлетворяващо в това да изработите бутилка вино от нулата и да я споделите с приятелите и семейството си.

Необходими продукти за производство

 • Необходими са ви качествено грозде (или други плодове), захар, дрождите и ароматите са по избор.

Изборът на висококачествени съставки е от ключово значение за производството на напитка с чудесен вкус. У нас най-често използваните сортове грозде са Широка мелнишка лоза, Мавруд, Мерло, Гъмза и Каберне.

 • Основното оборудване включва съдове за ферментация – иноксови съдове, дървени бъчви с различни размери или пластмасов съд.
 • Захаромер за определяне на захарното съдържание на вина и ракии.
 • Дамаджани или бутилки за складиране на готовото вино.

Качественото оборудване осигурява безпроблемен процес на винопроизводство и спомага за запазване на качествата на напитката.

Как се прави бяло и червено вино ?

Как се прави вино

Създаването на собствено вино у дома е полезна и стара традиция. Нека разгледаме процеса за производство на бяло и червено вино в ясни стъпки.

 1. Избор на грозде: Започнете с узряло грозде. В България популярните сортове грозде за производство на вино включват Широка мелнишка лоза, Мавруд, Мерло, Гъмза и Каберне.
 2. Подготовка на гроздето: Отстранете листата, загнилите гроздове и дръжките. Уверете се, че и дръжките са отстранени, за да избегнете по-високо съдържание на танини във вашето вино.
 3. Смачкване на гроздето: Намачкайте гроздето и го поставете в подходящ съд. Уверете се, че контейнерът е запълнен до не повече от 2/3 от обема му. Можете да използвате неръждаема стомана, дървени бъчви или пластмасови съдове.
 4. Измерване на нивото на захарта: Веднага след поставянето на смачканото грозде в контейнера, измерете съдържанието със захаромер. То трябва да е около 22-24 %, ако е по-ниско, можете да добавите захар, за да достигнете желаното ниво.
 5. Започване на ферментация: След 1-2 дни започва ферментацията. По време на този етап се освобождава въглероден диоксид, който избутва на повърхността кожичките, семената и твърдите вещества, образувайки „капачка“ на отвора на съда. Можете да изберете да използвате винени дрожди, за да ускорите ферментацията и да подобрите прозрачността на алкохола.
 6. Ферментация: По време на активната фаза на ферментация (с продължителност около 7-10 дни) е важно гроздето да се разбърква или леко да се притиска с дървени дъски. Това предотвратява изсъхването и позволява на кислорода да подпомага дишането на дрождите, като същевременно насърчава освобождаването на въглероден диоксид.
 7. Контрол на температурата: Поддържайте стайна температура от около 20-25 градуса по Целзий за идеална ферментация.
 8. Прехвърляне в друг съд: Съдържанието на захар трябва да намалява с около 2% на ден. Препоръчително е след първоначалната енергична ферментация да прехвърлите виното в друг затворен съд, като го оставите да премине през по-спокойна ферментация за около месец. Този контейнер трябва да има маркуч, водещ към отделен съд, пълен с вода, за да се улесни освобождаването на въглероден диоксид.
 9. Претакане: След по-тихата ферментация направете първото претакане. Уверете се, че то се извършва на добре проветриво място, за да се предотврати абсорбирането на нежелани миризми. Количеството на полученото вино ще варира в зависимост от сорта грозде.

Производство на ракия от остатъците от виното

Не оставяйте остатъците от гроздето да се изхвърлят, можете да ги използвате за направата на ракия.

Добавете разтвор на захар и вода в съотношение 1:3 към остатъците и разбърквайте ежедневно, докато настъпи бърза ферментация. След като съдържанието на захар спадне почти до нула, можете да дестилирате ракията.

производство на вино от бяло грозде

Добавки за вино

В процеса на производство на домашен алкохол е вярно, че съществуват различни добавки и техники, които могат да се използват за подобряване или промяна на вкуса и аромата. Ето някои от тях:

 1. Дъбови стърготини: Добавката на дъбови стърготини може да допринесе за по-богат вкус и аромат на виното, особено при узрели вина, като бариковани червени сортове.
 2. Билки и подправки: Различни билки и подправки могат да бъдат използвани за да се придаде специфичен аромат и вкус на виното. Например, може да се добавят лавандула, розмарин или дори чили за разнообразие.
 3. Плодове: Трънки, боровинки и зърна от черен бъз могат да бъдат използвани за подчертаване на плодовия характер на виното и дори да му придадат по-наситен цвят.
 4. Избистрящи агенти: Желатин и яйчен белтък се използват за по-добро избистряне на виното, като премахват неприятните твърди частици и трудно разгледими вещества.

Всички тези добавки и техники могат да бъдат полезни инструменти за винопроизводителите, но важно е да се спазват строги стандарти и да се използват с умереност, за да не се променя същността и качеството на тази напитка. За много любители обаче, нищо не може да замени чистотата и качеството на добре узрялото грозде, което само по себе си може да произведе изключителни винени трофеи.

Колко ви беше полезна тази публикация

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 12

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Още съвети

готвя - онлайн лесни рецепти, съвети за домакини и здравословно хранене