Застройки за супи – кои са най-познатите 4 вида

Застройки за супи
Какви застройки за супи съществуват и на коя да заложите за своето следващо ястие ще ви споделим в този материал. Всяка една домакиня – както начинаеща, така и напреднала в кулинарията знае, че застройката е завършващият елемент към много видове супи (а и не само, често застройките се използват и за яхнии). Някои от нас предпочитат бистрите супи, но мнозина предпочитат да сгъстят своето ястие и чрез застройката да му придадат плътност и по-различен вкус.
В кулинарните ни среди се срещат най-често четири основни вида застройки, като основните продукти за тях са яйца, кисело и прясно мляко, брашно и киселина под формата на оцет или лимон.

Нека разгледаме по малко за четирите основни вида застройки за супи и как се приготвят те.

1. Студена застройка:

За студената застройка са ни необходими 2 яйца и 1 кофичка кисело мляко. Много домакини използват и по-малки количества – съответно 1 яйце и половин кофичка кисело мляко, като изборът зависи от предпочитанията на семейството и доколко искате вкусът на застройката да преобладава в ястието ви.

Начин на приготвяне:

Разбиваме поотделно яйцата/яйцето и киселото мляко, след което ги смесваме в купичка. Сваляме супата от котлона и с черпак отнемаме малко от течността и я добавяме в купичката със застройката. Повтаряме няколко пъти докато уеднаквим температурите. Следващата стъпка е да изсипем застройката на тънка струя в тенджерата със супата при непрекъснато разбъркване. Бързо, лесно и вкусно – това е най-често срещаният вид застройка.

2. Варена застройка:

За варената застройка са ни необходими освен яйце и кисело мляко, също и супена лъжица брашно. Както разбирате сами, брашното придава повече плътност и сгъстява ястието. За приготвянето на този вид застройка е нужно малко повече време, тъй като използваме и котлон.

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган смесваме и разбиваме добре брашното, разбитото яйце и половин кофичка кисело мляко. С помощта на телена бъркалка разбъркваме непрекъснато до получаването на хомогенна смес. Добавяме малко от бульона на супата към застройката и продължаваме да готвим на котлона около 2-3 минути. Така температурите се уеднаквяват и вкусовете се смесват. Сега вече можем да добавим готовата смес в тенджерата при непрекъснато разбъркване.

3. Пресечена застройка

Да, правилно прочетохте. При някои видове супи пресечената застройка е най-подходяща. Опитвали ли сте? Такива супи, при които може да се използва са свинската, телешката, доматената, та дори и зеленчуковата супа. Всичко зависи от предпочитанията на домакинята и семейството, което ще похапва. При тази застройка използваме и най-малко продукти.

Начин на приготвяне:

Много леко разбиваме две или три яйца и просто ги изсипваме в супата, която е на котлона. Разбъркваме до образуването на парцалчета.

Пресечена застройка

4. Топла застройка

Подобно на варената застройка, топлата застройка съдържа яйце, кисело мляко и брашно, като изключението тук е, че използваме и парче масло. Плътността при тази застройка също отличава ястията, които приготвяме.

Начин на приготвяне:

В касерола разтапяме маслото и добавяме лъжицата брашно. Разбъркваме с телена бъркалка и когато получим хомогенна смес изсипваме предварително разбитото яйце, смесено с киселото мляко. Тази застройка можем да изсипем директно в тенджерата при супата. Това правим бавно и постепенно, на части, с непрекъснато бъркане.

Най-голямото притеснение на домакините при приготвянето на застройки за супи е пресичането на ястието (разбира се, когато целенасочено не правят пресечена застройка). За да избегнат това, някои използват само жълтъци вместо цели яйца, други добавят малка лъжичка оцет или лимонтузу, а трети баят на супата и стискат палци да не „сбъркат“ и този път.

Нашият съвет към вас е – ако се стремите към гладка и вкусна застройка, винаги прибавяйте към нея и няколко капки лимонов сок. Киселината на този плод ще спаси ястието ви от пресичане, а и ще предаде свежест на вкуса.

Изпробвайте тези видове застройки и определете тази, която пасва на вашите гозби най-добре. Добър апетит!

Застройки за супи

Щом четете този материал, това означава, че и вие като нас сте фенове на супите. Изпровайте тази наша рецепта за Вкусна спаначена супа.

Колко ви беше полезна тази публикация

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Рейтинг 4.2 / 5. Брой гласове: 13

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Още съвети

готвя - онлайн лесни рецепти, съвети за домакини и здравословно хранене