Домати в буркан

Домати в буркан - тайната за перфектната зимнина е разгадана!
време за готвене

105 мин.

порции

15

калории

120

сложност

Средна

Замисляли ли сте се как може да съхраните пресните домати и да им се наслаждавате и през зимата? Как правилно да ги сложите в буркан и вкусът им да се съхрани? 

Е, не се тормозете повече! Ще ви разкрием как да сложите домати в буркан и те да се превърнат в най-вкусната зимнина.

За най-добър ефект изберете твърди домати. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на четири до шест парчета. Не забравяйте да изрежете стъблото им.

След това сложете доматите в буркани, които предварително са измити.

Необходими продукти:

10 кг. Домати

Необходимо време за приготвяне:

Време за подготовка: 90 мин.

Време за готвене: 45 мин.

Порции: 15 буркана

Начин на приготвяне:

1. Преварете голямо количество вода, а щом тя изстине я изсипете в бурканите. Водата трябва да покрие всички домати. Сложете измития капак върху бурканите, но не го затягайте прекалено.

2. Вземете голяма тенджера, а ако сте на село може да ползвате и казан в който да наредите бурканите. Между тях сложете кърпа или парцали. След това напълнете тенджерата с вода, която да е малко над нивото на бурканите.

3. Поставете тенджерата с бурканите и водата на печката. Щом водата кипне изчакайте 10-15 минути и отстранете тенджерата от огъня и знайте, че колкото по-голяма е тенджерата, толкова повече време е необходимо за кипването на водата.

4. Изчакайте водата да се охлади и извадете бурканите с домати. Сега е моментът хубаво да затегнете капаците на бурканите. 

5. Оставете бурканите с домати да изстинат напълно. Това е! Сега вече разполагате с идеално консервирани домати за зимата. С тази народна рецепта си гарантирате, че вкусът им ще е чудесен дори и през зимните месеци.

„Ден година храни“ – гласи една от най-популярните български поговорки. Мнозина нашенци все още предпочитат да приготвят домашна зимнина. 

Колко ви беше полезна тази публикация

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Рейтинг 3.2 / 5. Брой гласове: 6

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Споделете публикацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни рецепти

Подобни рецепти
Подбрани десерти
Новини от кухнята